Przepisy,  Rozszerzanie diety w czasie karmienia piersią

Galatte Des Rois z figą, borówką i odrobiną muscodavo. Idealne łakocie dla mamy karmiącej piersią dziecko z alergią i nietolerancją pokarmową.

Chociaż borówka amerykańska niejednemu łasuchowi skradła serce w lipcowo – sierpniowym sezonie, nikt nie powiedział, że z początkiem października nie znajdziesz jej w sklepie. 

Bądź co bądź już po sezonie borówkowym, a ona ma się całkiem nieźle i smakuje równie fantastycznie. Borówka jak zawsze słodko-soczyście zniewoli podniebienie niejednego smakosza owocowych wypieków. 

Gdyby nie fakt, że w najlepsze trwa sezon na figę, upiekłabym galatte z borówką amerykańską, którą spotkałam na bazarku przypadkowo, dosłownie chwilę przed figą. Nie mogłam jednak zaprzepaścić tej jedynej w swoim rodzaju okazji.

Galette Des Rois czyli cisto Trzech Króli, pieczone we Francji z okazji święta Objawienia Pańskiego- to idealny pomysł aby połączyć figi z borówkami i zabrać co nieco na spacer.

Dieta eliminacyjna bywa szczególnie wymagająca, a czasem bardzo restrykcyjna dla mamy karmiącej piersią dziecko z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją pokarmową. Lecz tym podwieczorkiem, bez przeszkód związanych z alergią i nietolerancją, można zajadać się bez końca. Co więcej sprawi on wielką przyjemność nie tylko mamom alergików.

Więcej o tym jak odżywiać się w czasie karmienia piersią, gdy dziecko ma alergię pokarmową na białka mleka krowiego, oraz nietolerancję pokarmową na szereg przeróżnych alergenów, przeczytasz tutaj KLIKAJ.

A wracając do pysznego galatte. Nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem gdy zarówno duży, jak i mniejszy smakosz, każdy domownik i gość w Twoim domu, będzie trwał w refleksjach „ ach szkoda, że tak mało” i z pewnością zada Ci pytanie „kiedy będzie więcej?”

Trochę historii o Galatte Des Rois.

Historia ciasta Galatte Des Rois sięga XIV wieku. Podczas przygotowania wypieku, piekarz wkładał do ciasta ziarenko bobu. Zarówno na królewskim dworze, jak i w zwyczajnej wiejskiej chacie obyczaj pieczenia Galette Des Rois był pielęgnowany z roku na rok i stanowił nieodłączną część świątecznych obrzędów. Do dnia dzisiejszego przypomina o kulturze i tradycji francuskich przysmaków. Po upieczeniu ciasta, każdy z domowników otrzymywał swoją porcję, a jeden kawałek zostawiano dla biedaczka, który przypadkiem przybędzie na wieczerzę. 

W czternasto-wiecznej Francji osoba, która w swoim kawałku Galatte Des Rois odnalazła ziarenko bobu, z miejsca stawała się królem lub królową i otrzymywała specjalnie przygotowaną koronę z tej okazji. 

Chociaż klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. A migdały i masło nie idą w parze z alergią i nietolerancją pokarmową u dziecka karmionego piersią. Zmodyfikowałam nieco ten wspaniały przepis.

Skusiłam się na wypiek kruchego ciasta w formie galatte. Moja rustykalna wersja francuskiego Galatte Des Rois, to połączenie owoców w odrobiną cukru muscodavo.

To wersja, na której przygotowanie potrzebujesz zaledwie 15 minut, nim wstawisz ciasto do piekarnika.
Zarezerwuj jednak trochę więcej czasu, gdyż ciasto po zarobieniu należy wstawić do lodówki na 30 minut.

Przepis na Galette Des Rois z borówką i figą oraz odrobiną słodkiego muscodavo: 

CIASTO

  • 350 g mąki pszennej ekskluzywnej ekologicznej typ 550
  • 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego Dark Muscodavo
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
  • 60 ml wody
  • Szczypta soli
  • 1 jajko – opcjonalnie, dla mam które mogą spożywać jajka(równie dobrze smakuje bez jajek)

NADZIENIE

  • 5 sztuk świeżych fig
  • 125 g świeżych borówek amerykańskich
  • 1,5 łyżki wody
  • 1 łyżka ekologicznej mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego Dark Muscodavo

Krok po kroku wykonanie Galette Des Rois z figą i borówką:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem lub ręcznie, aż powstanie elastyczne ciasto, które następnie uformuj w kulę jak na zdjęciu.

Następnie ciasto przełóż na talerz i włóż do lodówki na 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto nie klei się do wałka przy rozwałkowaniu, a także nie jest twarde po upieczeniu.

W czasie gdy ciasto chłodzi się, figi oraz borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Figi pokrój na 0,5 cm talarki, a następnie wszystkie owoce przełóż do misy.

Tak przygotowane owoce oprósz 0,5 łyżeczki Dark Muscodavo i 1 łyżką ekologicznej mąki ziemniaczanej. Na koniec zalej 1,5 łyżki wody, aby składniki połączyły się i utworzyły elastyczną masę na owocach.

Z lodówki wyciągnij ciasto i na papierze oraz pod papierem do pieczenia rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 35-40 cm. Dzięki temu, że wałkujesz ciasto pod papierem do pieczenia, ono nie przyklei się do wałka.

Na środku ciasta ułóż owoce, a brzegi ciasta około 6 cm pozostaw wolne.

Gdy wszystkie owoce będą już na cieście, załóż brzegi ciasta na „owocową wyspę”, jak na zdjęciach.

Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, bez funkcji termoobiegu, na max. 40 minut. Możesz jednak sprawdzić po 30 minutach jak wygląda wypiek, bowiem każdy piekarnik różnie piecze ciasta.

Gdy ciasto ostygnie po 20-30 minutach, można posypać je cukrem pudrem lub zostawić bez posypki.
Moją wersję Galatte posypałam cukrem pudrem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak wprowadzać pokarmy do diety mamy karmiącej piersią dziecko z alergią pokarmową, zapraszam Cię do przeczytania tego artykułu KLIKAJ.

Pamiętaj, jeśli będziesz wykonywać tradycyjne ciasto Galatte Des Rois, nie zapomnij umieścić w nim ziarenka bobu. Kto wie, może dzisiaj to Ty będziesz królem lub królową.

Smacznego. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: